HTML

Kövess Facebookon..

vagy Twitteren!

Follow ClimateOffice on Twitter

Utolsó kommentek

2010.07.12. 11:07 szamarcsi

Új tagok a Klímairoda Hálózat égisze alatt

Nyíregyháza, be szép volt…

Azt hiszem az egész csapat nevében bátran kijelenthetem, hogy ilyen szíves fogadtatásban már régen volt részem, mint amiben Nyíregyházán !

A fogadó bizottság vezetői Dr. Popovics László Rektor  és Dr. Sikolya László Dékán Urak voltak. A nap folyamán többen is csatlakoztak hozzájuk, mintegy egymást váltva.

Téma: Nyíregyháza, a Klímairoda-hálózat fejlesztés első állomása

Gödöllői delegáció tagjai: Dr.Fogarassy Csaba /Klímatanács Titkára/, Lukács Ákos /Klímairoda vezető, Klímanagykövet/, Szabó Marcsi /Klímairoda-hálózatfejlesztő koordinátor/  és jómagam,  Muzsnyai Márti /Klímairoda helyettes vezető, bioetanol program koordinátor /

Az esemény  természetesen a hivatalos bemutatkozással, megbeszéléssel kezdődött,melynek eredményeként sor került a Klímairoda alapító okirat aláírására. Ezt a sajtótájékoztató követte , melyen  a helyi sajtó képviselői  vettek részt.

 

 

 Folytatásként a gyönyörűen felújított főiskolai épületen vezettek minket végig. Jártunk a műhelyekben , laborokban, kipróbáltuk a repülő szimulátort ,Ákosnak köszönhetően - úgy tudjuk -földet értünk J.  És sok hasznos információra tettünk szert, többek között például, hogy ezzel a szimulátorral  a pilóták képzési ideje alatt, jelentős mennyiségű károsanyag kibocsátástól mentik meg a légkört.  Természetesen az ottani Klímairoda (mely a második lesz az országban, sőt Európában) lehetséges helyét, illetve az ide is elképzelhető bioetanol kút helyét is feltérképeztük.

Megtekintettük, azokat a műhelyeket is, ahol az autó (és egyéb) motorok tesztelését végzik, előrevetítve ezzel a Nyíregyházi Főiskola  „green car” programját, mely a gödöllői Szent István Egyetem mintáját követné.

Ajándékként megkaptuk Kiss Ferenc Tanár Úr könyvét, melyben nagyon kreatívan  különböző verseket válogatott,azon nemes céllal, hogy ezzel elgondolkoztassa tanítványait és felkeltse érdeklődésüket bárminemű komolyabb téma iránt, legyen az akár a klímaváltozás…

Ebéd is szerepelt a programban, mintegy lazításként. délután négy óra környékén pedig,  információktól és új élményektől zsongó fejjel ültünk be Fogarassy Csaba bioetanollal meghajtott négykerekűjébe, a lehető legkisebb egy főre jutó karbonkibocsátást létrehozva ezzel.

Úgyhogy hajrá Nyíregyháza!!!!

 

Nyíregyháza után, május utolsó napján a Klímairoda hálózat fejlesztés következő lépcsőjére léptünk, s újabb két intézménnyel- Nyugat Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet, Mosonmagyaróvár és Nyugat Magyarországi Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Sopron -  írtuk alá a Klímairoda-nyitási Szándéknyilatkozatot.

 Most csak hárman képviseltük a Klímairodát: Dr.Fogarassy Csaba /Klímatanács Titkára/, Lukács Ákos /Klímairoda vezető, Klímanagykövet/, és jómagam, Szabó Marcsi. Kora reggel elindulván, már reggel tíz órára megérkeztünk Mosonmagyaróvárra, ahol már professzorok, tanárok, PhD hallgatók vártak ránk. Itt meghallgatunk egy rövid előadást a kar történetéről, majd Lukács Ákos foglalta össze röviden a Klímairoda nyitásának történetét, mivel is foglalkozunk pontosan, és hogyan képzeljük el a jövőnket. Ezután dr. Fogarassy Csaba beszélt a most is futó projektjeinkről, és a rövid és hosszú távú terveinkről.  Az előadások után egy közös beszélgetés kezdődött, ahol is igyekeztünk minden, a Klímairoda kialakításával kapcsolatos kérdésre reagálni. Végül aláírásra került a Szándéknyilatkozat, a NYME MÉK részéről prof. dr. habil Schmidt Rezső dékán úr és dr Cser János egyetemi docens, intézetigazgató képviseletével.

 

Egy rövid ebéd után indultunk is tovább Sopronba. Itt egy rövidebb megbeszélésen tisztáztuk a részleteket, és itt is aláírtuk a Szándéknyilatkozatot. Dr. Cser János dékán úr képviselte a soproni Közgazdaságtudományi Kart. Az ünneplés után körbesétáltunk az egyetemen, megtekintve azokat a helyiségeket, ahol a jövőben Klímairoda nyitható. A nem régen kiadott Soproni Pénzt is láthattuk, történetét és célját is megismerve.

 

Egész nap a Peugeot 308-as Flexifuel motoros csodaautója repített minket az országban a városok között, melyet ismét megkaptunk, hogy gyakorlatban is teszteljük, mennyivel jobb, olcsóbb, és klímabarátabb egy bioetanollal működő jármű. Tapasztalataink nagyon jók voltak, hiszen nem kellett lelkiismeret furdalást éreznünk, hogy csak úgy süvítünk a nem is kicsi-kocsival, hiszen így is a CO2 kibocsátásunk alacsony volt.

További képek találhatóak a Klímairoda Facebook oldalán!

1 komment

Címkék: klímairoda


A bejegyzés trackback címe:

https://klimairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr192146077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása