HTML

Kövess Facebookon..

vagy Twitteren!

Follow ClimateOffice on Twitter

Utolsó kommentek

2009.04.24. 18:36 Akoshσχέδιο™

'Fenntartható zöld káosz avagy oszlik a homály...' - Muzsnyai Márti

Fenntartható építészet, ökoház, bioház,címkék és minősítések repkednek minden felé a zseni átlát a káoszon, mint tudjuk, de azért én szeretem a rendet.

Először is hogyan is van ez a fenntartósdi az építészettel ?

Némileg fenntartással kezelhetik a témát,akiknél nagyon nagy homály fedi ismereteinek eme részét! 

Fenntartható építészet alatt azt az építkezési formát értjük, ahol az ember/ emberiség a természettel nagyobb összhangban vagy esetleg a teljes harmóniában van.

Ha jobban belegondolunk ez nem újkeletű dolog, csak a középkorban még nem igen lehetett hallani, hogy „passzív házam van, öcsém” (hiszen akkor mindenkinek az volt). Különféle megnevezések hallatán az ember fia/ lánya esetleg  azt hiheti, hogy ezek egy azon  épülettípus különféle megnevezései.

Nos kedves  olvasó, azzal a hírrel szolgálhatok, hogy fenntartható építészeti műremekeket több kategóriába soroljuk az önellátási és károsanyag kibocsátási szintjüknek megfelelően.

Egy dologban megegyeznek, hogy a „hagyományos „házaknál” mindenképpen alacsonyabb a környezetterhelésük.. 

Mivel építész kollégák már megfogalmazták ezek leírását, most nemes egyszerűséggel belinkelem nektek az http://ingatlanmenedzser.hu/luxus/200809 09_mar_valosag_az_onellato_haz.aspx oldaláról nem eltulajdonítva és megköszönve, hogy ezzel megszűntetjük az eddig ránk vonatkozó mondást: A tudás üldöz, de én gyorsabb vagyok! Akkor lassítsunk…

Végigolvasva a kategóriákat, ha már a lelkiismeret furdalás karmai mardosnak, hogy „Ó anyám miért is születtem hagyományos házba!!??!!” csodálkozunk ezen az egész lakcímke mizérián?

Mikor egyeseknek szerencséjük lehet,akár teljesen „nullszaldós” épületben tengetni életüket, mások meg még mindig a fosszilis energiák tűzében égnek?

Egyet mondhatok, minden szénalapú energia forrás terheli a környezet és ilyen a földgáz is vagy a kőolaj, de én azért atomtemető mellé se költöznék…Környezetterhelése leginkább a levegőbe kerülő szén-dioxid üvegházhatásán keresztül nyilvánul meg.

Ezzel szemben a megújuló erőforrásokat nem lehet kimeríteni. Ezek a szélenergia, napenergia, vízenergia, földhő illetve, ha tovább gondoljuk,akkor a biogáz, illetve biomassza és értelemszerűen nem juttatnak + CO2-t a légtérbe. Azon kívül stabilan a rendelkezésünkre állnak. (Ezekről bővebben az Alternatív energia részben olvashatsz a honlapon)

Na de kanyarodjunk csak vissza! 

Lakcímke

Ki hitte volna, hogy a belvárosi háztömbök lassan őskori leletnek számító nyílászáróin csak úgy ömlik a szabadba a meleg levegő. Néhol lassan már szellőztetni is fölösleges…

Mivel az összes elfogyasztott energia 40 %-a az épületekben kerül felhasználásra és hallottunk bizonyos energia csökkentési kötelezettségről ( EU-Klímacsomag három húszas, na nem a gyorsvonat, hanem 20%-os energia felhasználás csökkentés, 20%-os energiahatékonyság növelés és 20%-os alternatív energia használati arány a változatosság kedvéért 2020-ig) Az EU minden tagország számára kötelezővé tette az energetikai tanúsítványt, mely nálunk Lakcimke néven fut. Ez igencsak hasznosnak bizonyul az ingatlanvásárlók illetve a fenntartható fejlődés „harcosai” számára is.

Előbbiek esetében vásárláskor egyértelműen látszódik, hogy az adott épület műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hőveszteségei) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása.  És mivel a rossz energiatanúsítvány csökkenti az ingatlan értékét, megéri majd elfogadható állapotba hozni azt, minek következtében nő az épület energiahatékonysága, ez kevesebb károsanyag kibocsátással jár és így közelebb kerülünk a fenntartható fejlődés nagyon is logikus elveihez.

A tanúsítvány az ingatlanokat A+-tól értékeli I-ig energiahatékonyságuk alapján. A C kategória, amely a hatósági követelményeknek éppen megfelel.(Tanulói szaknyelven ez a kettes…)

Az új épületek esetében már 2009 január 1.-jétől érvényben van a kötelező jelleg. Az eladásnál és bérbeadásnál még 2012-ig nem szükséges ennek elkészíttetése, de ha mégis igényt tartunk rá, akkor tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek.

Na és ennek anyagi vonzataként a fáma úgy szól, hogy max 11.000 Ft-os munkadíj illetve járulékos költségek számolhatóak el. Ahol alaposabb műszaki felmérés szükséges és ilyen a legtöbb használt lakás, ott a díj nagyjából 25.000 körül alakul.

Ez egy lakás értékéhez képest elhanyagolható összeg, úgyhogy címkézésre fel!

Aki részletesebben szeretne olvasni a témáról, annak www.lakcimke.hu

 

Muzsnyai Márti

1 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://klimairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr401084515

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanúsító · http://enta.blog.hu 2009.11.13. 11:08:33

Örülök a blognak, értelmesen magyaráz, humora is van!
Ha valaki nem értené elsőre, érdemes másodszor is olvasni, hiába izzadnak a szakemberek, ha az "igazság"-ra nincs vevő!
süti beállítások módosítása