HTML

Kövess Facebookon..

vagy Twitteren!

Follow ClimateOffice on Twitter

Utolsó kommentek

2009.12.14. 16:33 missparaszt

Sunday in Copenhagen

A vasárnap a COP15 esetében is különleges: csak bizonyos szervezetek vehettek részt a mai napon a Bella center eseményein. Kár hogy ez csak akkor derült ki, amikor odaértünk... Így aztán alternatív programot kellett alkotni, először Orestad, a Bella Center szűk környéke került az étlapra. Elnézést a minőségért, koszos volt a metró ablaka.

Körbejártam a kis városrész központját, körös-körül ökoépületek, alapvetően az üveg-fa-acél különböző variációiból, köztük magasvasút álruhában a metró kúszik, alul pedig tisztavízű kanálisnak kinéző pocsolyák vannak, de el nem tudom képzelni, hogy mi a funkciójuk.

Lehet, hogy simán dekorációs célt szolgálnak. A bennszülöttek itt is alapvetően bicikliznek, ami elég nagy fegyvertény a mai időjárást figyelembe véve.

Orestad után Koppenhága belvárosa következett, itt a karácsony shoppingolás szelleme meglehetősen elnyomja a COP15-plakátokat, de összességében még mindig érzékelni a városkép alapján, hogy valami nagyobb program van 15 kilométeres körzetben. Kicsit olyan a hangulat időnként a városban, mintha egy nagyobb rangadón lennénk, ott az azonos mezt és parókát viselők ugranak egymás nyakába, itt meg a UNFCCC feliratú kitűzővel rohangászó emberek mosolyognak egymásra a metrón. Mindenesetre a COP15 a belvárosban is fel-felbukkan itt-ott, tereken, metrómegállókban, plakátokon, illetve a side-event-ek (nincs rá normális magyar kifejezés) formájában.

A nap hátralevő részét ezek a COP15-tel párhuzamosan megrendezett, de kapcsolódó események uralták. Délután egy kisebb csapat klímanagykövet (kemény három fő), úgy döntött, alámerül a zöldek világába: elmentünk Christianiába, kiléptünk az EU területéről, hogy meghallgassunk néhány előadást fenntartható építkezés témában. Összességében az előadások sokkal jobb képet hagytak maguk után, mint azt előtte gondoltuk, de még mindig ugyanott tartok a do-it-yourself, make-your-own-food, én-házam-én-váram témában: ha mind a hat és fél milliárt ember a saját kiskertjében akarja megtermelni a napi betevőt, nemhogy három (ha minden ma élő ember a nyugat-európai életszínvonalon élne, ennyi Földre lenne szükségünk), de öt Föld sem lenne elég. Persze, bizonyos mértékig működik, paradicsomot lehet termelni az ablakban, cserépben is, de próbálja meg valaki az évente megevett 2 disznót, 15 csirkét meg 80 kiló krumplit ugyanott előállítani.


Christiania után éles váltással a Bright Green Expedition következett, három metrómegállóval arrébb egy hatalmas csarnokban ugyanis 170-nél is több nagyvállalat, nemzeti hivatal, NGO és egyéb szervezet mutathatta be technikai vívmányait, újításait a fenntarthatósággal kapcsolatban.

Nagyon profinak tűnt az egész esemény, meglehetőesen sok szemléltető eszközt hoztak a kiállítók, nem csak brosúrát gyűjteni és csevegni lehetett, hanem például végigpróbálni az összes jelenlevő hibrid- és elektromos autót, szimulátorokat, sőt a Segway-eknek külön pályát építettek. Ugyanígy voltak pici szélturbinák is, amit fújkálni lehetett, hogy érzékelje a kedves vendég, mennyire kevés energia is elég a működtetésükhöz; valamint rengeteg tekerős-taposós áramfejlesztő szerkezet, simogatható életnagyságú műjegesmedve, igazi gleccserjég és érintőképernyős nagy földgömb is volt, ezek különösen a gyerkőcök körében volt népszerűek.

Expo létére nagyon interaktív kiállítás volt, ugyanakkor a kiállítókkal elbeszélgetve érzékelni lehetett, hogy profikkal áll szemben a látogató, nincs mellébeszélés. Az állandú nézelődés mellett előadásokkal is igyekzetek odavonzani az embereket: IPCC-tagoktól kezdve vállalatvezérigazgatókig népes társaság került a nagyérdemű elé, változatos témákkal. A képen Dr. Rajenda Kumar Pachauri (Chair of the Intergovernmental Panel on Climate Change) látható beszéde közben, becslésem szerint ezer felett volt a hallgatóság száma...

A szokásos mondatok (itt az idő, hogy cselekedjünk... a jövő generációkért... most) itt is elhangzottak, de a lényeg szerintem a számokban rejlik: milyen alternatív energiaforrás, mennyi energiát, mennyi idő alatt és mennyi pénzért tud előállítani. Ezen múlik a teljes iparág felfutása. Az expo alapján ezek a számok kifejezetten vonzóak, reméljük be is váltják a hozzájuk fűzött reményeket.


 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia nemzetközi


A bejegyzés trackback címe:

https://klimairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr361597630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása