HTML

Kövess Facebookon..

vagy Twitteren!

Follow ClimateOffice on Twitter

Utolsó kommentek

2009.12.11. 12:00 Dani El

Ye Auld Dublin Town

A klimaváltozás egy részről katasztrófákkal, másik részről viszont rendkivüli gazdasági lehetőségekkel kecsegtet. A Business-led Change, azaz az üzleti szféra vezette változás nyomában jártunk Dublinban a Guiness és a manók őshazájában, csapatunkkal melynek tagjai: Anna, Ági, Andi, Ákos és Dani voltak.

 

Nagyon zsúfolt programunk volt, már megérkezésünk napján este 7-től 11-ig ismerkedés, nyitóbeszédek és a végén egy komoly vitafórum. Szerencsére még dél körül volt egy kis szabad időnk körbejárni Dublin történelmi belvárosát, és mivel a Guiness-gyárba nem volt időnk benézni, kénytelenek voltunk kárpótolni magunkat egy jó Pint-al, egy kevés ecetes chips társaságában. Ezalatt a női szekciónk tagjai az utcákat rótták, és szebbnél szebb fényképeket készitettek, ezeket láthatjátok itt is(Joós Művésznő jóvoltából:)

 

Stilusosan egy „Greenhouse” névre keresztelt épületben voltak napközben az előadások, kerekasztal-beszélgetések, mind ügyesen facilitálva. Megismerkedhettünk egymással és egymás projektjeivel, és egy egészen új szintű nemzetközi együttműködés lehetőségei is megfogalmazódtak bennünk, de ez egyenlőre még titok..

 

Sok rangos és neves Ír jött el hozzánk, filózófustól elkezdve a PWC, a Vodafon és a BT rangos képviselőin keresztül a kormány fejlesztési bizottságainak vezetőikig bezárólag, szoval sokan. Nagyon sok előadást hallottunk, volt érdekesebb és kevésbé érdekes is közötte. Az egyik legérdekesebb már nem a hivatali-kereteink között hanem Dublin legrégebbi pub-jában, a Brazen Head-ben eltöltött finom vacsora közben hangzott el, Írország történetéről, és a folklór színes világáról : manókról és tündérekről.

Dublint magunk mögött hagyva ellátogattunk CloughJordan-be, ahol Írország első Öko-falva is épül. Nagyon érdekes –kicsit kettős- élmény volt. Bár alulról szerveződő, hétköznapi emberek által álmodott közösség, aminek ugyan saját erdői vannak és veteményesei lesznek, esőviz gyüjtői és hőerőműve van, de a házakat Svédországból, Svájcból és Ausztriából hozták. Az egyik oldalon agyon hangsúlyozzák, hogy minden mennyire local és bio és community, aztán kiderül hogy nem is passziv házak épülnek és még utaztatják öket több száz kilómétereket is. Valahogy ez nem klappolt nekünk. Meghallgattunk 3 előadást is erről, de utána se tisztult a kép, hogy például mit is fognak dolgozni az ott lakó emberek, ha már elvileg kocsijuk sincs és messze is vannak bármilyen nagyvárostól…

 

A helyi fogadóban ebédelés és nagyon rövid szieszta után busz és irány Dormineer, ahol igazi Írország feeling, tó, várkastély, „Whiskey Still”-ben vacsora, Ír kávé ivászat és beszélgetések az éjszakában.

Összegezve, nagyon sok jó dolgot láttunk és hallottunk, azonban az valószinű, hogy az Írek nem pontosan tudják mit is jelent a Business-led change. Van nekik „Green New Deal” országos programjuk is, amiről egy egész este magyaráztak a kisség enervált hallgatóságnak, azonban bárkit kérdeztem, hogy akkor mi is ez? Nem koppant a tantusz..

 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia business dublin british council climate


A bejegyzés trackback címe:

https://klimairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr131590129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása