HTML

Kövess Facebookon..

vagy Twitteren!

Follow ClimateOffice on Twitter

Utolsó kommentek

2009.10.05. 17:22 mr.friedmann

Európa fiatal szemmel - avagy szakértő klímanagykövet

Az alábbiakat Holló Gábor alias Madár, csapatunk egyik új tagja írta:

 

Szeptember elején a Partners Hungary Alapítvány egy érdekes projekttel kapcsolatban fordult szeretett Klímairodánkhoz. Szakértőt kerestek, egy fiatalabb korosztályt megcélzó kezdeményezéshez. Mivel szakmai tevékenységi körbe illett a dolog, természetesen rögtön rábólintottunk a felkérésnek. Jómagam elvállaltam, hogy tájékoztatom majd az ifjúságot egy pár érdekes klímaváltozással kapcsolatos dologról.

 

Milyen projekt is ez?

Az Európa fiatal szemmel elnevezésű projekt a Robert Bosch Alapítvány kútfőjéből pattant ki és alapvető célja a középiskolások ösztönözése arra, hogy vállaljanak aktív szerepet Európa politikai, gazdasági és szociális jövőjének formálásában. A központi téma az energiafelhasználás és a klímaváltozás volt. Ezen belül a fiatalok által a jövő szempontjából fontosnak tartott dolgok megvitatása. A helyszín a Közgazdasági Politechnikum volt.

http://www.youngideasforeurope.eu/

A középiskolai felhívás röviden valahogy így szólt……

A projekt során a fiatalok tanulnak az EU-ról, hasznos információkat szerezhetnek aktuális európai uniós kérdésekről. Ők, mint a jövő politikusai, vállalkozói és döntéshozói kreatívan és kritikusan vitatják meg az aktuális EU kérdéseket. Ezáltal a ma politikai döntéshozói információt szerezhetnek azokról a trendekről és fejlesztési javaslatokról, melyeket a fiatalok fontosnak tartanak a jövő szempontjából.………A Klímairoda szakértőjének részvételével a fiatalok első kézből szereznek információkat, és érdemi betekintést szerezhetnek globális környezeti kérdésekről.”

Hogyan?

Egy négy napos workshop keretében a 15-18 éves fiatalok – különféle szakértők és más európai országok diákjainak közreműködésével – az energiapolitikára és a klímaváltozásra vonatkozó javaslatokat dolgoznak ki. Ezeket majd várhatóan egy összegzett dokumentum ”Akcióterv – új energia Európának” néven megküldik a svéd EU elnökség számára.

 

Szeptember 30. szerda a mi napunk, avagy az én napom, azaz Klímairoda szakértői napja a második un. „Expert Day” volt. Mivel a részletekbe nem igazán voltam beavatva, nem tudtam milyen közönségre számíthatok. Egy 15-18 évesekből álló középiskolás csapat, különféle háttérrel és tudással? Ez így még nem túl sok . Próbáltam hát egy kellően általános, de érdekes előadást összeállítani. Megérkeztem és örömmel tapasztaltam, hogy kb. 25-30 lelkes, érdeklődő és igazán aktív fiatal fogad. Már a prezentációm is igazán interaktívra sikerült, kérdésekkel, vitákkal nagy kitérőkkel tarkítva. Nem láttam senkit elaludni és ez jó jel A szünet után jött a kérdezz-felelek rész, ahol kiderült, hogy legtöbben teljesen képben vannak a klímaváltozás, energiafelhasználás, környezetvédelem és tudatos életforma tekintetében. Természetesen beszélgetés közben a klímairoda és a BC klímanagykövetek tevékenysége sem maradhatott ki. A srácok jó ötletekkel rukkoltak elő, vidám hangulatban telt tehát a délelőtt. Remélem mosolyogva és új ismeretekkel gyarapodva távozott mindenki.

 

Köszönet a meghívásért, a szervezésért és a kezdeményezésért. Bízom benne, hogy a jövőben egyre több ilyen projekt kerül majd megvalósításra. Mi nyitottak vagyunk

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://klimairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr891429515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása