HTML

Kövess Facebookon..

vagy Twitteren!

Follow ClimateOffice on Twitter

Utolsó kommentek

2009.11.05. 15:46 Dani El

Skóciában jártunk..

Múlt héten, csapatunk egy része Skóciában vette ki a részét a klímaváltozás elleni küzdelemből, hiszen legnagyobb örömünkre, részt vehettünk az „Awarness raising” téma köré épülő workshopon.  A cél az volt, hogy a többi Challange Europe programban résztvevő országgal tapasztalatot cseréljünk, illetve, hogy nemzetközi szinten is összehangoljuk és továbbgondoljuk a projektjeinket.

Szombaton érkeztünk meg Edinburghba, kellemesen szitáló esőben és néha elő -elő bújó napsugarakkal. Ez ott csodálatos időnek számít, így hát nyakunkba kaptuk a várost és körbenéztünk.. Gyönyörű város, lejtős kis utcákkal, egyszínű kőből épült házakkal, katedrálisokkal és persze pubokkal. A kint lévő taknyos időben, négy órakor sötétedő napokkal, a pubok hívogató melegséggel, pislákoló gyertyalánggal és helyi Ale-ekkel, Bitter-ekkel és Draught-okkal kacsingatva invitálja az utazókat; jöjjenek be egy jó Pint-ra. A csapat elszántabb (női) magja Zita, Andi és Ági, rendíthetetlenül rótta a kis utcákat, megnéztek és lefényképeztek mindent, amit érdemes látni Edinburghban. A férfi szekció, ami 2/3-os többségben szakállban képviseltette kis hazánkat az eseményen  (Ákos, Madár és Én: a szakálltalan), azonban egy jóval biztonságosabb taktikával járta a várost, hiszen minden szimpatikus pub-ba benéztünk, nehogy véletlen dehidratálódjunk.. 

Edinburgh Castle

Edinburgh nagyon szép helyen  fekszik, hiszen nemcsak tengerparton van, de a város megőrizte a környékbeli hegyeket természetvédelmi területként, így amerre csak nézünk zöldellő ormokat látunk, nem mellesleg 5 perc sétára a city centertől. A programunk a Dynamic-Earth kiállítással kezdődött, ami egy gyerekeknek készült „Hogyan lett a földön élet” tárlat nagyon interaktív módon megvalósítva, ami klassz, de nekünk nem mondott sok újat. Már előző este a vega-vacsoránál összeismerkedett a társaság nagy része, bár sok ismerős arc volt már Szlovéniából. A facilitátorunkról ekkor még nem is sejtettük, hogy milyen béna lesz amikor belevetjük magunkat a munkába..

A "Föld kiállítás" után tehát buszra pattantunk, és elutaztunk Comrie-ba, ahol a hátralévő időnket töltöttük. A falusi turizmus mintapéldája, csak lokális ételek, abszolút fenntartható módon üzemel minden. Jobbra birkák, balra zöld mezők és szemerkélő vagy szakadó eső; ez volt az általános kép ha kinéztünk az ablakokon. A workshop kicsit ambivalens érzéseket váltott ki belőlünk. Jó volt, mert megismertük egymást, és egymás projektjeit (mármint a többi ország küldötteivel), láttunk egy jól működő, fenntartható falusi közösséget, ahol nem a profit dominál, hanem az igazi közösségi jólétet tartják szem előtt. Nagyon hasznos volt utolsó nap, hogy skót szakértők véleményezték a projekt-ötleteinket, szerintem ebből sokat tanultunk. A skótok fantasztikus emberek, kedvesek, segítőkészek és rendíthetetlenül nacionalisták. Rossz volt azonban, hogy az egész esemény vezetői kicsit inkompetensek voltak, a fontos dolgokra nem volt idő, a nem fontosakra viszont tengernyi.

Comrie Croft

Szakmailag azonban remek táptalaj volt, hiszen pontos betekintést nyerhettünk a résztvevő országok helyzetéről és szerepéről a klímaváltozás kapcsán, illetve megismerkedtünk egymás projektjeivel is. Érdekes volt megtudni, hogyan kezelik ezt a kérdéskört az egyes országok, mennyire van benne a közvéleményben, milyen területeket érint. Ezekkel a plusz-információkkal a külföldi projektek sokkal érthetőbbé váltak, hiszen ezek lokális reakciók lokális problémákra. Nagyon jól kijöttek a problémahalmazok különbözőségei, mert például nemzetközi projekteket mi a szlovénekkel, szlovákokkal és csehekkel dolgoztunk ki. A törökök a görögökkel kooperáltak, a finnek a dánokkal és egy kicsit a csehekkel is. Mert amíg a török-görög projekt a zöld-oktatásra fokuszált (ami az első lépés, hogy a lakosság kellően informált legyen), addig mi a döntéshozókat akartuk egy "karbon kerekasztalhoz" ültetni, hogy figyelembe vegyék a környezeti szempontokat, és együtt döntsön az állam, az üzleti szektor és civilek. Északi barátaink azonban már egészen konkrét ötletekkel álltak elő, látszik, ők már túl vannak az előbbi két fázison.

Szakértők (balról jobbra): J. Rathjen  (Scottish Government), M. Dewar (Young Scot),  A. Crabbie (Trees4Scotland),  S. Pepper (Climate Challenge Fund) és D. Glass (Climate Camp)

A szakértői visszajelzések pedig remekül rávilágítottak a projektek erős és gyenge pontjaira is, amiket beépítve szerintem nagyon sokat javíthatunk a munkánk hatékonyságán. A kerekasztalunkhoz rengeteg építő kritika érkezett, amiket folyamatosan szem előtt tartva formáljuk a projektünk, hogy az minnél hasznosabb lehessen.

Összegezve rengeteg szép emléket és jó élményt hoztunk haza magunkkal Skóciából és már tudjuk azt is, hogy mennyire fontos a „közigazgatás” egy ilyen esemény kapcsán is. Whisky, pint of ale, skót duda és szoknyák, kastélyok, bárányok, dombok, felhők, eső, eső, eső, napsugarak, reggeli kocogás a domboldalon, shortbread, fekete tea és még sokan mások..

 Esti lazítás (balról jobbra): Dani, Madár, Janez a szlovénoktól és Ákos

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://klimairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr1001502693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása