HTML

Kövess Facebookon..

vagy Twitteren!

Follow ClimateOffice on Twitter

Utolsó kommentek

2008.12.07. 20:55 aandi

KLÍMAIRODA, olé!

 

A Klímairoda projekt

 

A csapat először megvalósuló projektje egy Országos Klímairoda Hálózat létrehozása, amelynek első mintairodája 2009 februárjában nyílik a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán. Az erről szóló megállapodást a British Council és az egyetem képviselői 2008. október 13-án írták alá. Az egyetem régóta úttörő a klímavédelmi munkában, Dr. Tóth László az Egyetemi Klímatanács elnöke kihangsúlyozta: „A fenntarthatóság kulcsa az ifjúság klímatudatosságra való nevelése.”

A klímairodák olyan tudásközpontok lesznek az egyes intézmények falain belül, ahol a környezetvédelemre nyitott 18-23 éves korosztály választ kap a témával kapcsolatos kérdéseire, bekapcsolódhat az iroda munkájába, aktívan részt vehet a projektjeiben. Hosszú távon tehát a hálózat lehetőséget teremt arra, hogy az alapvetően más területen tanulók fiatalkorukban találkozzanak a fenntarthatóság témakörével. A tanultakat megszerzett diplomájukkal együtt vihetik tovább a munkahelyükre. Ezáltal a környezet- és klímavédelmi szempontok természetesen épülnek be a munkahelyi döntési folyamatokba, túllépve az egyéni felelősség sulykolásán.

Az irodák az üzleti élet szereplőivel is együtt kívánnak működni, hiszen a végzős diákok nagy része később a privát szférában helyezkedik el, egy közösen kialakított pl. gyakornoki programból mindkét fél sokat tud profitálni. Sőt, az együttműködési lehetőségek már a kialakítás során is felmerülnek, hiszen a klímanagykövetek arra törekednek, hogy a környezeti szempontból legjobb anyagok és technológiák legyenek jelen a gödöllői mintairodában. A végső cél egy karbonsemleges iroda létrehozása, ami kialakításában, működésében és a klímabarát napi rutinnal is jó példával jár elöl.

A felsőoktatásban tanulók nagy valószínűséggel formálják majd azok véleményét, akikkel együtt dolgoznak, élnek. Ha ők úgy élnek, hogy figyelemmel vannak az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentésére, pl. amikor közlekedési eszközt választanak, több vagy kevesebb hulladékot tartalmazó árut vásárolnak, azt a környezetük sok esetben példaként fogja követni – ez fontosabb minden jogszabálynál és hatósági határozatnál”— emelte ki a program magyarországi védnöke, Dr. Fülöp Sándor a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

A csapat a klímairoda hálózat mellett számos más meghökkentő, informatív és izgalmas projektötletet vetett fel. A konkrét elképzelések között szerepel egy klímatudatossági útmutató kiadása, kisfilmek, művészeti projektek létrehozása, illetve, egy általánosan elfogadott karboncímke bevezetésének elősegítése is.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hálózat egyetem szent zéró gödöllő istván kibocsátás klímairoda lókarbon


A bejegyzés trackback címe:

https://klimairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr29809853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása