HTML

Kövess Facebookon..

vagy Twitteren!

Follow ClimateOffice on Twitter

Utolsó kommentek

2009.12.02. 00:03 Akoshσχέδιο™

Megkésve bár...de Bangokban jártam októberben

Ott kezdeném hogy nehezen állok neki bármit is összefoglalni, ezért tartott ennyi ideig ez a beszámoló-írás. :)

Csapatunkból volt szerencsém eljutni Thaiföldre októberben, egy igen érdekes workshop-ra, melyet a British Council karöltve az Asian-European Foundation-nel szervezett. A workshop címe:

Climate leaders: release your creative powers
How can art enhance our ability to think and act differently?

 

Célja, hogy az Európából és Ázsiából meghívott, kreatív területen tevékenykedő fiatalokat összefogja, és a klímaváltozás kérdéseit boncolgassa.  Megérkezésünk után, az első éjjelt Bangkokban töltöttük, majd átbuszoztunk a Khao Yai nemzeti parkba, ahol egy gyönyörű, a természettel szimbiózisban megépített szállodában laktunk. Tulajdonképpen itt dolgoztunk egész héten.

Ha nagyon részletesen mesélnék, talán a tizenötödik sor után már nem sokan tudnának nyitott szemmel a blogunkra figyelni, ezért próbálok rövid lenni a programokat illetően...

Az első napot ismerkedéssel és egymás preferenciáinak megismerésével töltöttük, majd jött 3 kreatív tréning-nap. Itt kaptunk ízelítőt a résztvevő országok klímaprogjamjaiból, a British Council régiónkénti projektjeiből, projekt menedzsmentből, vezetői képesség tanulmányokból, egyéni fejlesztési módszerekből, projekt-fejlesztésből.

Érdekes volt látni egyes országok hozzáállását a klímaváltozáshoz. Jó példa erre, hogy az indonéz fiataloknak nagyon komoly problémát fog jelenteni a tengerszint-emelkedés, hisz területük óriási százalékát elveszthetik, de érdekes volt az is ahogy a szingapúriak az édesvízimportjukról beszéltek...


Természetesen ízelítőt kaptunk a helyi (thaiföldi) emberek életéből és a helyi klímatudatos szervezetek projektjeiből. Előadásokon vettünk részt néha még este 10 után is, így mindennap fáradtan estünk be az ágyainkba.

Az ételek nagyon érdekesek voltak, de nem győztek meg teljesen. :)

Mindenesetre nagyon tetszett hogy banánlevélbe csomagolva tálaltak több süteményt is.

Az utolsó előtti napon a csapat négyfelé szakadt és különböző helyi szervezeteket látogattunk meg. Helyi élelmiszer-termelést népszerűsítő farmot, a Khao Yai nemzeti park központját, egy környezettudatos építészetet népszerűsítő szervezetet és egy elefántrehabilitációval foglalkozó centrumot látogathattunk meg, melyből én a legutóbbit választottam. Ízelítőt kaptunk a dzsungelből is, hisz "elefántoltunk" egyet mélyen az erdőbe, ahol sok száz méteren keresztül egy folyóban mentek az elefántok. Érdekesség, hogy az "én elefántom" a Phuket-i hős elefántként híres Thaiföldön. Több ember életét mentette meg a cunami közeledtekor, amikor felvitte őket a hegyre a hullámok elől.

Remek barátságok és szakmai kapcsolatok születtek, amelyek szerencsére azóta is töretlenül működnek. Az utolsó együtt töltött órákban még egy közös mozaik-festményt is készítettünk.



A workshop sokat segített abban hogy lássuk az egyes országok és régiók hozzáállását a környezetszennyezéshez, klímaváltozáshoz és együtt gondolkodjunk tovább. Talán ugyanezzel a csapattal lesz még folytatás a jövőben, de egy biztos: külön-külön is jól műkődő projekteket tudunk a közeljövőben létrehozni.

És még valami: Thaiföld gyönyörű...


 


 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://klimairoda.blog.hu/api/trackback/id/tr471567795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása